NROF
 

Rapport fra Snajper 2011

For 7. år på rad sendte NROF i år lag til internasjonal skytekonkurranse i Poznan i Polen. De 4 forventningsfulle skyttere som var uttatt på årets lag var Leif Rinde jr. og Bjarne Skollevoll fra Lister og Tor Sangvik og Bjørn Kjørrefjord fra Kristiansand.

Turen ned gikk raskt og greit, og det tok under 4 timer fra vi satt oss inn i flyet på Kjevik til vi var fremme på konkurransestedet. Forlegningen var i år på et treningssenter for Politiet i en landsby som heter Kierkz (forsøk på korrekt uttale frarådes!) en god mil utenfor storbyen Poznan. Standarden på rommene var så som så, men matsalen og forpleiningen var upåklagelig, og det er jo det viktigste.

Lørdagen var det revelje kl 0600 og 0630 måtte vi være klare for transport til skytebanen som lå et par mil unna. Skytingen følger det samme hovedmønster fra år til år, men det er alltid mindre endringer i våpen/programmer.

I år ble det benyttet følgende våpen:
• Pk maskingevær, dette er gammelt og velbrukt våpen av russisk modell, ikke helt ulikt vår MG 3, men noe lettere og med lavere skuddtakt.
• Kalashnikov – tidligere har det vært benyttet standard AKM i kaliber 7,62x39, men i år brukte vi nye Polskproduserte våpen som av uteseende var tilnærmet identisk med det gamle, men i kaliber 5,56 og med sikring/omstiller av ny konstruksjon som minnet om den på AG 3.
• Vist pistol - polskprodusert 9 mm pistol ikke helt ulik Glock, men med et myyyye lengre og tyngre avtrekk enn denne (Ja, det er faktisk mulig!)
• Glauberyt maskinpistol - minner om UZI, men mindre og lettere. Våpenet kan stilles på enkeltskudd og skyter da fra lukket bolt, dette gjør det behagelig å skyte med.
• PPSh maskinpistol, velkjent russisk våpen fra 2. verdenskrig. Tung og klumpete, men fin å skyte med og god presisjon.
• TOZ miniatyrrifle.
• SVD Dragunov skarpskyttergevær, m/kikkertsikte.

2 mann fra hvert lag skjøt med TOZ og Dragunov, mens hele laget skjøt med de øvrige våpen. Vi fikk prøveskudd kun på et par våpen, ellers måtte vi gå rett på tellende skyting uten å vite hvor treffpunktet lå. En følge av dette er selvsagt at foruten å måtte skyte godt, må vi også være heldige ved valg/tildeling av våpen. Standplassprosedyrene var en god del “slakkere” enn det vi er vant med i Norge. Skytingen startet omtrent i samme øyeblikk vi var fremme på standplass, uavhengig av om vi var klare eller ikke. Til gjengjeld var standplasslederne romslige ved skytetidens utløp: var du for sen med et eller flere skudd fikk du høflig beskjed om at tiden var ute, men uten andre konsekvenser.

Selve arrangementet gikk raskt og smidig unna, og allerede i totiden kunne vi sette oss i bussen og dra tilbake til forlegningen. Om kvelden var det en imponerende middag med premieutdeling og en svært sosial sammenkomst etterpå.

Selv om alle på laget har deltatt opptil flere ganger tidligere, er vi stadig like motiverte for å komme tilbake, dette ikke minst på grunn av den hyggelige rammen rundt arrangementet som det legges opp til fra arrangørens side.

Så da gjenstår bare å takke NROF så vel som lagkameratene for nok en hyggelig tur og fin skyteopplevelse i Polen.

Bjørn Kjørrefjord
Lagleder


Resultater (klikk her)


Fra venstre: Bjørn kjørrefjord, Tor Sangvik, Bjarne Skollevoll og Leif Rinde jr.Ny polsk versjon av Kalashnikov i kaliber 5,56 Nato. Legg merke til magasinene som ligger på bakken – disse er mye rettere enn de tradisjonelle “bananmagasinene” .PK maskingeværKjent og berømt sliter fra 2. verdenskrig: PPSh maskinpistolGlauberyt MP – forsiktig med venstre pekefinger!Vist pistol – for den som er sterk i avtrekkerfingeren
 
 
Skriv ut