NROF
 

Rapport fra NM i pistollangrenn 2011

Norgesmesterskap i pistollangrenn ble avviklet på Lygna skisenter på Lygnasæter lørdag 26. mars 2011. Lygna skisenter er regionalanlegg for langrenn og skiskyting på Hadeland, skisenter ligger 620 m.o.h. og er av den grunn særdeles snøsikker og har derfor vært arena for NM pistollangrenn gjentatte ganger de siste 10 årene.

De gode forholdene på skisenteret med proffe løyper samt tilretteleggingen fra Lygnasæter hotell gjør arrangementet til en glede å gjennomføre. For de som ønsker mer info om Lygna skisenter kan det nevens at det eies og drives av Brandbu IF , Gran IL Jaren IL, Moen Sp.Kl, Tingelstad IF, Tingelstad Skiskytterklubb og Søndre Ål Sportsklubb. Mer info kan finnes på www.lygna-skisenter.no.

Etter fjordårets arrangement 11 april, med langt fremskredet påskeføre, ble værmeldingen i uka før NM studert nøye bade på yr og storm. Ville skiføret holde? Ingen fare, dagen før kom kulda tilbake etter en uke med mildvær, og skaren holdt fint arrangementskomiteens tungvektere som skulle snekre skivestativer. Temperaturen holdt seg under null også på renn dagen men den gamle snøen og sol førte til noen smøringsvalg som ikke var av de letteste, men resultatene antyder i ettertid at føret i hvert fall måtte ha vært litt raskere enn i fjor.


Bildetekst: Full fart i sporet.

Et velvillig og svært kompetent støtteapparat fra NROF Vestoppland og Oslo sørget for at norgesmesterskapt i pistollangrenn ble gjennomført effektivt og uten protester eller annen dramatikk. Tusen takk til alle som bidro med dette.

Det ble skutt med pistol/revolver med uprofilerte skjefteplater uten tommelstøtte eller annen anatomisk utforming, og med følgende kaliber: 1) Pistol: 7,65 mm til 11,25 mm, 2) Revolver: 38 til 455.

Rennet ble gjennomført som klassisk langrenn i en løype med 5 runder av 3 km med skyting mot slutten av hver runde. Det ble skutt fra 3 standplasser mot totalt 5 figurer med 6 skudd mot hver figur. Det ble skutt på feltmål på avstander fra 15 – 30 meter. På to av skytingene var skytestillingen stående enhånds. På øvrige skytinger ble det benyttet stående fri uten støtte. Fylling av magasin/hurtiglader og ladning av våpen skjedde på den enkelte standplass.


Bildetekst: Full konsentrasjon under skyting gir resultater, sølvvinner Inge Solberg til venstre og 4 plass, svenske Henrik Johansson til høyre.

To av målene hadde soneinndeling hvor treff utenfor innersonen ga 1 minutt tillegg, mens skivebom ga 2 minutter i tillegg. På de øvrige mål ga skivebom 1 minutt tillegg. Totalt mulig tillegg var dermed 42 minutter, i størrelsesorden med de beste langrennstidene.

Starten av rennet var satt til kl 12:00 men da det også var et stafettskirenn for barneskolelag tidligere på dagen i arenaen ble starten utsatt til kl 13:00 slik forberedelsene i form av innskyting kunne foregå etter at alle stafettene var ferdige.

Mester i norgesmesterskapet i pistollangrennet ble:

Gunnulv Nord med sluttid 1:04:20.
På de øvrige plasser kom
nr 2 Inge Solberg med sluttid 1:05:10
nr 3 Styrbjørn Nord med sluttid 1:05:55.

Vinneren av mesterskapet, Gunnulv Nord, ble tildelt Norges Forsvarsforenings Verneidrettsmedalje i sølv.

Bildetekst:Gullvinner Gunnulv Nord (til venstre) og bronsevinner Styrbjørn Nord

Resultater pr klasse finner du her: (legg inn resultatliste link)
I henhold til reglement for pistollangrenn er det gitt att løpere som har gjennomført pistollangrenn 4 ganger (regnet fra 1983) får rennets plakett i bronse, etter 7 års deltagelse sølvplakett og etter 10 års deltagelse tildeles gullplakett. Det har vært et vist etterslep på plakettene, da disse ikke har vært delt ut etter 2003. Det førte til at følgende plaketter ble delt ut i år:

Bronse: Johann K. Bø, Inge Solberg, Jørgen Syversen, Håkon Thoresen
Sølv: Kåre Gulliksen, Gunnulv Nord, Styrbjørn Nord, Jørgen Syversen, Håkon Thoresen
Gull: Styrbjørn Nord, Jørgen Syversen.

De som ikke deltok i år vil få sine opptjente plaketter neste gang de deltar.

Det var i år 18 deltagere i norgesmesterskapet i pistollangrenn, den yngste deltageren var 37 år og den eldste var 75år. Det var ingen kvinner som deltok. Arrangement komiteen vil derfor i året som kommer, ha som et mål å rekruttere flere deltagere slik at vi får med minst 40 deltagere, både kvinner og menn neste år.

Norgesmesterskapet i pistollangrenn har vært arrangert siden 1983. I år var det 22. gang at mesterskapet har vært avholdt. Vi sikter på å lage et jubileumsarrangement i 2014 å feire det 25. NM pistollangrenn. Til slutt en etterlysning: Vi har begrenset med resultatlister tilgjengelig for tiden før år 2000 og ønsker oss kopi av alle resultatlister som finnes i deres private arkiver.

Resultater Pistollangrenn 2011 (klikk her)
 
 
Skriv ut